Kumpi Flying Finn vie ilmojen herruuden?

AKK:n autourheilutähdet Valtteri Bottas ja Kalle Rovanperä kohtaavat Hawkien kyydissä Ilmavoimat 100 vuotta -juhlalentonäytöksessä

 

F1 GP-voittaja Valtteri Bottas ja rallin superlupaus Kalle Rovanperä juhlistavat ilmavoimien 100-vuotisjuhlavuotta Tikkakoskella 16.6. lentonäytöksen merkeissä. Autourheilun lajiliiton kirkkaimpiin tähtiin kuuluvat kuljettajat nousevat ottamaan toisistaan mittaa taivaalle Hawk-hävittäjien kyydissä, sinivalkoisessa AKK:n Flying Finn -hengessä.

Se tiedetään, että Valtteri Bottas ja Kalle Rovanperä kuuluvat autourheilulajeissaan maailman parhaisiin. Mutta miten käy, kun neljältä pyörältä ja kilpateiltä vaihdetaan yläilmoihin ja alle otetaan 1200 km/h kulkevat, 8 G:n kiihtyvyyden saavuttavat Hawk-koneet? Ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä nämä kuljettajataiturit Suomessa tarjoutuu ilmavoimien juhlalentonäytöksen yhteydessä la 16.6. Tikkakoskella, jossa autourheilutähdet nousevat eturivin ilmataisteluopettajien kyydissä taivaalle taituroimaan.

Historiallisen ohjelmanumeron teemana on autourheilun lajiliitto AKK:n kuljettajapolkua sekä ilmavoimien tarjoamaa mahdollisuutta mukaillen: ”Flying Finns – haaste taivaalla”. Kumpikin sinivalkoinen kuljettaja on jo ”lentävän suomalaisen” arvonimensä maailmalla ansainnut, ja kun hävittäjien ohjaamoista löytyvät vielä Suomen ilmavoimien lentokoulutuksen ammattilaiset, voidaan puhua todellisesta Flying Finns -supernumerosta täynnä suomalaista vauhtia, taitoa, sisua, vastuullisuutta ja ennen kaikkea elämyksiä.

F1-tähti Valtteri Bottas odottaa koneeseen pääsyä innoissaan.

On kunnia juhlistaa ilmavoimien juhlavuotta ja lentää AKK:n Flying Finn -siipitunnuksen alla. Sain itse tärkeää apua lajiliiton nuorisopolulta urani alkuvaiheilla. En tiedä yhtään mitä odottaa tulevalta lentonäytökseltä, mutta uskon että Hawks-lentäjät tulevat tarjoamaan minulle ainutlaatuisen kokemuksen mikä jää mieleeni ikuisesti.

Rallin huippulahjakkuus Kalle Rovanperä ei turhia jännitä ennen ilmaherruuden mittelöintiä.

Varmasti juuri ennen hävittäjään astumista tulee sama tunne kuin ennen lähtöä erikoiskokeelle; mahanpohja kertoo että ’nyt mennään’. On mahtava päästä Valtterin kanssa taivaalle ja kokemaan, mitä ilmavoimien huippulentäjät osaavat. Nyt meitä on useampikin Flying Finn yhdessä näyttämässä, millaisiin huippusuorituksiin Suomen ykköspilotit ja -kuskit yhdessä pystyvät.

Hawk-lennonopettaja, majuri Timo Rauhala tunnelmoi ohjelmanumeroa jo ennakkoon.

On mahtava päästä mukaan yhteiseen Flying Finns -porukkaan ja tavata näitä huippulahjakkaita AKK:n kuljettajia. Erityisen upeaa on tarjota heille tämä haastava mutta ainutlaatuinen kokemus - katsotaan sitten koneessa kuinka G-voimat puraisevat ja miltä nopeudet yli 1000 kilometrin tuntivauhdissa tuntuvat! Haaste on ilmassa mutta uskon että Flying Finn -kuljettajat sen hienosti selvittävät. Yleisölle tarjolla on jotain ennennäkemätöntä – tervetuloa Tikkakoskelle ihastelemaan.

”Flying Finns – haaste taivaalla” Tikkakoskella la 16.6. Ilmavoimat 100 vuotta -lentonäytöksen yhteydessä. Flying Finn -ohjelmanumeroon liittyvät yleisötapahtumat alueella n. klo 10.30-13.30. Flying Finn -lentonäytös n. 12.00-12.30. Lisätietoja tulossa. Muutokset aikatauluihin mahdollisia. Ks. näytöspäivän tarkempi aikataulu täältä. Flying Finns -teemaiset lentonäytökset jatkuvat heinäkuun lopussa Suomen MM-rallissa, kun Midnight Hawks -taitolentoryhmä tähdittää mm. Neste Rallin avausta 26.7. Jyväskylän Lutakon ja Harjun alueella.

 

Lisätiedot tapahtumasta:

Jarmo Majapuro / Suomen Ilmailuliitto, tapahtumajohtaja, jam@finaf100.fi, 040 168 6115
Timo Rauhala / Ilmavoimat, majuri, timo.rauhala@mil.fi, 040 357 3699
Rita Pasanen / AKK, viestintäpäällikkö, rita.pasanen@autourheilu.fi, 044 545 9919

 

www.finaf100.fi
www.flyingfinn.fi
Flying Finn (YouTube)

 

Osallistu keskusteluun somessa:
#finaf100
#flyingfinn
#lentonäytös
#ilmavoimat100

 

Ilmavoimat 100 vuotta -juhlalentonäytös on ilmavoimien juhlavuoden päätapahtuma. Juhlalentonäytös järjestetään 16.–17. kesäkuuta Jyväskylän lentoasemalla, Tikkakoskella. Näytöksen teemana on Tunne historia – Koe nykyisyys – Näe tulevaisuus. Tapahtumajärjestelyistä vastaa Suomen Ilmailuliitto. 

 

AKK:ssa johdetaan, valvotaan, hallinnoidaan, kehitetään ja toteutetaan suomalaista autourheilua sekä edistetään suomalaisen autourheilun asemaa ja näkyvyyttä sekä kansallisesti että kansainvälisesti, eettisten ja kestävää kehitystä tukevien periaatteiden mukaisesti. Tähän päivään mennessä AKK:n autourheilijat ovat saavuttaneet mm. neljä Formula 1 -maailmanmestaruutta ja 13 rallin maailmanmestaruutta. Suomalaisen autourheilun nuorisopolku kantaa nimeä Flying Finn ja sen kautta jo kymmeniä kuljettajalahjakkuuksia on kiivennyt kansainväliseen menestykseen. Autourheilun kansallinen lajiliitto AKK-Motorsport ry omistaa 100 %:sti markkinointiyhtiö AKK Sports Oy:n, jonka vastuulla on mm. Suomen MM-rallin, Neste Rallin järjestäminen. Liitto hallinnoi kaikkiaan kuuttatoista eri autourheilulajia ja sillä on noin 30 000 jäsenseuralaista. Yhtiön alaisuudessa toimii myös televisiotuotantopalveluyksikkö. AKK:n palveluksessa on yhteensä 25 työntekijää ja sen toimitilat sijaitsevat Vantaalla. www.autourheilu.fi

 

Valtteri Bottas
Kuva: Aki Rask / AKK

Kalle Rovanperä
Kuva: Santeri Rosenvall / AKK

Hawk-hävittäjä
Kuva: Oskari Tähtinen / Ilmavoimat

Hawk-hävittäjä
Kuva: Oskari Tähtinen / Ilmavoimat